Szalkai László esztergomi érsek, főkancellár portréjának felavatása, megáldása – 2010. január 22.

Bíborosi áldás városunkon!

Erdő Péter bíboros érsekkel ünnepelhetett Mátészalka a Himnusz születésnapján 

Szabó István polgármester úr meghívását elfogadva érkezett Mátészalkára a Magyar Kultúra Napján Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek. Több mint ötszáz éve nem járt ilyen magas rangú katolikus egyházi méltóság városunkban. Igazából akkor sem, inkább fogalmazzunk úgy, hogy akkor született meg Mátészalkán a későbbi esztergomi érsek, főkancellár Szalkai László, aki aztán mint mohácsi vértanú került a magyar történelem hősöket felvonultató lapjaira.

Erdő Péter ezen a napon két program résztvevője, szónoka volt:

Előbb, majd ezer ünneplő jelenlétében a Himnusz születésnapjára emlékezett a Kölcsey Parkban a Bíró Lajos szobrászművész által készített emlékműnél, ahol többek között a következőket mondta:

„A Himnusz aktualitása pedig ma leginkább megint a szenvedés és a bűn kettősségében található. A Kölcsey óta eltelt idő újabb szenvedéseket hozott ennek a népnek a számára, amelyek talán megint sokszor felülmúlták a sikereket és az örömöket, amelyekben azért olykor szintén volt részünk. De mindez ma sem jelenthet okot a csüggedésre, a felelőtlenségre, arra, hogy átadjuk magunkat az önzés és a gonoszság kísértésének, mondván: szenvedtünk mi már eleget, nekünk már mindent szabad. Nem ezt mondja Kölcsey Ferenc, hanem éppenséggel nemes erőfeszítésre, reménységre figyelmeztet, és hitet tesz amellett, hogy nem vagyunk egyedül, hanem emberi erőnkön kívül méltán kérhetjük az isteni gondviselés segítségét is. Erre pedig ma is nagy szükségünk van, akárcsak Kölcsey Ferenc korában”.

Ezután a közeli Művelődési Központban folytatódott a Bíboros Úr programja:

Négy mátészalkai kisdiák – Gergely Lilla, Szolnok Norbert, Bíró Zsolt és Bíró Tamás – a helyi Képes Géza Általános Iskola tanulóinak kérését teljesítette az egyházfő, amikor bensőséges ünnepség keretében megáldotta a város híres szülöttének, Szalkai Lászlónak portréját – Somogyi Győző Munkácsy-díjas festőművész alkotását – és a főpap, főkancellár nevét felvevő kamaratermet.

Mint ismeretes, a diákok kampányt indítottak a mátészalkai születésű főpap megismertetése céljából és diáktársaik körében gyűjtést azért, hogy elkészülhessen a mohácsi hős portréja is. Az emelkedett hangú ünnepi eseményen Papp Lászlóné a Képes Géza Általános Iskola igazgatója mesélt az ötlettől a megvalósulásig tartó munkáról, erőfeszítésről, amelybe aztán felnőttek is bekapcsolódtak. Szabó István polgármester úr a város nevében átvette az alkotást a diákoktól és azt a feles reprodukciót is, amit még 10 egyházi, oktatási, kulturális intézmény kapott meg abból a célból, hogy Szalkai László emlékét tovább őrizzék.

Hatalmas tapssal köszöntötték a mátészalkaiak az ünnepi alkalomra ismét hazaérkező Dr. Miklós Dezsőt, aki évtizedekig szolgált a helyi katolikus plébánián, és aki keze nyomát itthagyta városunkon. A Talán Teátrum társulatának közreműködése most is méltó volt az eseményhez, amelyen műismertetést tartott maga a festőművész és természetesen beszédet mondott Erdő Péter is.

Pénzes Ottó