A Rossmann üzlet előtti utcaszakasz, a terecske és a falikép avatása – 2013. május 15.


Ismét összefogásból született valami

Ebben az akcióban több mint 450.000 Ft értékű civil támogatás van

Ismét összefogásból született valami. Egy kis utcaszakasz újulhatott meg, lehetett esztétikusabb. Nem előzmény nélküli dolog ez Mátészalkán, s ha a Wass Albert és a Dorgay szobrokra, a Szalkai László és a Képes Géza festményekre, a temetői haranglábra és a Csizmadia parkra gondolunk, akkor csak az utóbbi néhány év eseményeit soroltuk fel. Van itt szándék az emberekben arra, hogy ne csak a „sült galambot” várják, hanem tegyenek is valamit a környezetükért. Ezúttal a Száz Család Mozgalom állt az újítás, szebbítés élére. Ezt a virtuális közösséget saját családom nevében hívtam életre 2011 adventjén. Elégedett, boldog családokat kerestem, akik városuk szépítéséért is hajlandók áldozatot hozni. Negyvenhárom família csatlakozott a kezdeményezéshez, 346 ezer forintot összeadva egy kitűzött cél teljesítésére. Ez a cél pedig a könyvesbolt előtti tér megújítása volt. Konkrét elképzeléssel álltunk elő, de időközben kiderült, hogy önkormányzatunk vezetésének is megvannak a saját tervei és forrásai arra a helyre.

Ekkor javasolta Dr. Szászi István alpolgármester úr, mozgalmunk tagja, hogy a Rossmann üzlet előtti utcaszakasz felújításának élére álljunk, ugyanis ez a terület nem része annak a közmunkaprogram keretében végzett járda felújításnak, amit a polgárok egyébként nagy örömmel fogadtak a városban. Ő kért fel arra, hogy kezdjek tárgyalást az itt élő lakókkal, üzlettulajdonosokkal, s lépjek kapcsolatba az önkormányzat műszaki irodájával, s a Városfejlesztési Társaság illetékeseivel. Miután sikerült az ügy mellé állítani a Kraszna-Coop Zrt. elnök-igazgatóját Takácsné Bányai Eleonórát, a Fecske Patika épületének tulajdonosát Lábas Tibort, a Turi Butik gazdáját Rhédi Erikát és a Rossmann üzletlánc vezetőit, az általuk ígért és vállalt kb. 1 millió forint mellé a mi mozgalmunk is letette azt a 300 ezer forintot, amellyel a térkő megvásárlásához járultunk hozzá. Amikor a növénytelepítés került sorra, újabb támogatóink akadtak. Huszti Judit, Kézy Zsigmond és a Művészetbarát Egyesület segítségével egy kevésbé esztétikus falszakasz elé kerülhettek bokrok, amelyek igazán majd csak néhány év múlva lesznek ékességei ennek a területnek. Egy másik falrészlet azonban azonnal megszépülhetett, s ebben már újra Lábas Tibor támogatása, a Kálvin János Református Általános Iskola igazgatójának, Baktiné Illés Évának a segítsége, Balogh Ferenc, Gergely Zoltán és Varga János kétkezi munkája, valamint Juhász Eszter és tanítványainak alkotó tehetsége játszotta a döntő szerepet. Az úgynevezett utcabútorok – padok, szemetes edények, kerékpártároló – elrendezésében Filep Anita segített. Most itt találhatunk még két gyönyörű pálmát is, de ezek idővel visszakerülnek a Művelődési Központ épületébe. Ha minden jól megy, akkor Buzogány Béla igazgató úr, Kézy Zsigmond és a Művészetbarát Egyesület segítségével három dézsás vérjuhar kerülhet majd a helyükre. Mátészalka város önkormányzatának költségein és a vállalkozói felajánlásokon túl ebben az akcióban több mint 450.000 Ft értékű civil támogatás van! Mint minden eddigi összefogásunk, értékteremtő akciónk alkalmával, most is korrekt és egymást segítő módon dolgozhattunk együtt önkormányzatunk szakigazgatási szerveivel és a Városfejlesztési Társaság vezetőségével. Köszönettel tartozunk Kovács István és Farkas Sándor uraknak. Hadd fejezzem ki hálámat a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, a Városfejlesztési Társaság munkatársának Turgyán Sándornak, aki nélkül sem most, sem korábbi kezdeményezéseink alkalmával nem lehettünk volna eredményesek. Ő igazi lokálpatriótaként a feladatok elvégzését magára vállalta, a munkák kivitelezését irányította. Mindezt jó szívvel, örömmel tette, így példaképül szolgálhat mindannyiunk előtt.

2013. május 15-én jónéhányan összegyűltünk ezen a helyen egy kis ünneplésre. Buzogány Béla tanítványai, a Szcéna Színházi Műhely fiatal énekesei hoztak színt a környék életébe, Dr. Szászi István pedig avatóbeszédet mondott.

A Száz Család folytatja. Az új feladat a Hősök Emlékiskolájának méltó hasznosítása, és a környezetének megszépítése.

Pénzes Ottó