Csányi Ottó ének-zenetanár, karnagy

1946-ban született a Szolnok-megyei Tiszapüspökiben. Általános iskolai tanulmányait is itt végezte. A zenével nagyon korán megismerkedett, mivel édesapja kántor volt (ami miatt három és fél évet töltött a recski „munkatáborban”) Negyedik osztályos korában tangóharmonikán játszott az iskolai ünnepségeken, az iskolai „teadélutánokon”. Ötödikes korától pedig vasárnaponként a templomban orgonált a miséken – úttörőnyakkendőben!
Középiskolába Törökszentmiklósra járt, s közben a család is beköltözött a közeli városba. A gimnáziumi évek alatt a szolnoki zeneiskolába járt, trombita – szolfézs-zongora szakra.
Érettségi után először a debreceni Kodály Zoltán Konzervatóriumba, majd a Főiskola Debreceni Tagozatán folytatta tanulmányait, ahol még zeneszerzést is tanult. B. Szűcs Ferenc, valamint karvezetést Gulyás György tanár uraknál.
Ekkor már komolyan érdeklődött a kórusmuzsika iránt. Tagja volt a Kodály, és a Maróti Kórusnak. Olyan karnagyok keze alatt énekelhetett, mint Gulyás György és Czövek Lajos.
Közben a debreceni évek alatt elvégezte a Tanítóképző Főiskolát, majd a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán az ének-zene tanári szakot, s a Népművelési intézet által szervezett 4 éves karvezetői studiumot is. Egykori tanárát, Fehér Ottót ma is példaképének tekinti.
A későbbiekben több mesterkurzuson is részt vett, ahol Bárdos Lajos, Maklári József és Tillai Aurél voltak a tanító mesterei. 1975-ben költözött Mátészalkára, Erdős Jenő hívására. Ekkor már elismert kórus hírében állt az Ő általa vezetett Pedagóguskórus. Rögtön bekapcsolódott a munkába, Erdős Jenő távozása után, mai napig nagy örömmel, lelkesedéssel és hozzáértéssel vezet. A mátészalkai Esze Tamás Gimnázium tanáraként is két kórust vezet, egy leánykart és egy ifjúsági vegyeskart, (Happy Nation), melyeknek alapítója is. Kórusai immáron 26 éve együtt adják karácsonyi hangversenyeiket Mátészalkán és még a környék 6-7 településén.
Az Ádám Jenő Pedagóguskórus élén részt vett szinte valamennyi pedagóguskórus-találkozón és fesztiválon. Koncerteztek többek között Kőszegen, Sopronban, Szombathelyen, Pápán, Tatán, Pécsett, Gyöngyösön, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán, de eljutottak Németországba, Finnországba, Hollandiába, Görögországba, Olaszországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába és Ukrajnába is. A kórus több kitüntetésben is részesült: Békéscsabán nívódíjat, a finnországi Keravában „arany-diplomát”, Münchenben
„A világbéke szolgálatában” elismerést kapták. A legutolsó minősítésen a „Fesztiválkórus” fokozatot érte el – amit már egyszer meg is erősített – ez a nagy hagyományokkal rendelkező kórus, melyben felesége Halász Éva, és gyermekei, Diána és Szabolcs – valamennyien pedagógusok – is hosszú évek óta énekelnek. 2002-ben megalapította és azóta vezeti Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyetlen férfikórusát, a Mátészalkai Férfikart.

A Mátészalkai Művészetbarát Egyesület alapító tagja