Gábor Marianne festőművésznő

Budapesten született 1917-ban. Szőnyi István festőiskolájában kezdte tanulmányait. 1935-41 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolát látogatta, ahol ugyancsak Szőnyi István és Réti István növendéke volt. Több nyugat-európai országban járt tanulmányúton. 1941-43 között a zebegényi művésztelepen dolgozott. 1938-tó számos csoportos kiállításon vett részt, például a Nemzeti Szalonban, a Műcsarnokban, a Fővárosi Képtárban, az Ernst Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, Antwerpenben, Újdelhiben, Berlinben, Bagdadban, Teheránban, Kuvaitban. Fontos egyéni tárlata volt a Fészek Klubban, a Tamás Galériában, a Csók Galériában, a Művész Galériában, a Nemzeti Szalonban, a Pesterzsébeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Néprajzi Múzeumban, a Csontváry Teremben, a Nyugat Irodalmi Múzeumban, a Kossuth Klubban, a Vigadó Galériában, a mátészalkai Szatmári Múzeumban, Szolnokon, Szegeden, Rómában, Velencében, Palermoban, Grosettoban, Firenzében, Párizsban, Berlinben. Igen termékeny festő, gyengéd, finom kolorista, aki színeinek erejével a mindennapi élet, s meghitt bensőség ragyogó költészetét építi fel. Hangulatgazdag, lágy színvilágú táj- és városképeket, életképeket, karakteres, ironikus portrékat fest. Munkáit a Magyar Nemzeti Galéria, a Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Fővárosi Képtár, a Hadtörténeti Múzeum, több vidéki képtár, számos külföldi, főleg olaszországi gyűjtemény őrzi (Palazzo dei Normanni, Palazzo degli Aldobrandeschi Grossettoi Városi Képtár, a Livorno-i Museo Civico, a trevisioi Zamberlan- és a velencei Valigia-gyűjtemény). Két művét a firenzei Uffizi Képtárban őrzik.
Díjak: Nemes Marcell díj, a Színnyei Társaság Kitüntető elismerése, Leonardo-érem (Firenze), Hatvany Ferenc-díj, Újjáépítési Díj, az Olasz Művészeti Akadémia aranyérme, a Confederazione Internazionale dell’Ordine degli Artisti érdemrendjének birtokosa, az Accademia Bedriacense „Maestro Accademico” díja, az Accademia Italia Fiaccola d’Oro (Aranyfáklya) díja, Budapestért díj, Pro Urbe Mátészalka kitüntetés.
Érdemes Művész. A Societé Européenne Culture, az Olasz Művészeti Akadémia tagja.
A mátészalkai Szatmári Múzeum őrzi Gábor Marianne művészi alkotásainak jelentős részét, amelyek a zsinagóga épületének teljes rekonstrukciója után ott kerülnek állandó elhelyezésre.

A Mátészalkai Művészetbarát Egyesület tiszteletbeli tagja.