Királyok Arcképcsarnoka a Képes történelemteremben – 2016. január 20.

Régi álma teljesült egy mátészalkai történelemtanárnak. Egy idealista embernek, aki abban hisz, hogy a gyerekeknek már pici korukban találkozniuk kell a szépséggel. Úgy gondolja, hogy egy impozáns épületbe belépve, lépésről, lépésre a lelkük is emelkedik azoknak a csöppségeknek, akiket – eredendően és normális körülmények között – a tudásvágy, a kíváncsiság vitt az iskolába. A szépség emelkedettséget, áhítatot, és – igen – rendet teremt. Ezek így együtt teszik kerekké a világot – vallja ez a javíthatatlan álmodozó, akinek most (is) nagyon sokan segítettek abban, hogy „gömbölyítsen” valamit kis tanítványai világán. Már elkészített egy internetes portált „Történelem Alapfokon” címmel, most pedig egy különleges történelemterem berendezésére kapott lehetőséget iskolájának vezetőségétől. Az ünnepélyes avatásra az iskola aulájában gyülekeztek a város előjárói, a tankerület vezetői, a kedves kollégák, és azok a barátok, akik festettek, képeket kereteztek, szőnyeget szabtak, fúrtak, faragtak…

A meghatódott tanár maga vezette arra az útra a vendégeket, amelyet reménye szerint a diákok is naponta bejárnak majd ezután. A Farkas Miklós és Zsigmond László tervei alapján, organikus stílusban felújított gyönyörű iskola előteréből a Történelem lépcsőn indultak felfelé, ahol minden fok egyben egy magyar történelmi évszám és esemény helye. (Egy kollégája látott ilyet az interneten, és logikus volt, hogy ezt itt is meg kell valósítani.) A terem előtt egy hatalmas térkép fogadta az érkezőt, amelynek természetesen, különleges története van. S, ott egy tábla is, amelyet ha szó szerint idehozunk, minden érthetővé válik:

KÉPES TÖRTÉNELEMTEREM

E szaktantermet 2016. január 20-án, a Himnusz születésnapjára készülve avattuk fel.

A TÖRTÉNELEM LÉPCSŐN érkeztél ide. A NAGY TÉRKÉP előtt állsz, amelyet

Somogyi Győző, a Nemzet Művésze több mint tíz éven át, utazásai során kézzel rajzolt meg. A mi HAZÁNK, a Kárpát-medence tárul eléd.

A teremben láthatod a MAGYAR KIRÁLYOK ARCKÉPCSARNOKÁT,

az Árpád-házi királyok és szentek családfáját, városunk szülötteinek, Szalkai Lászlónak és Kézy Lászlónak a portréját, hazánk és városunk címerét.

Ezek is Somogyi Győző alkotásai.

Az öreg szőnyeg pedig egykor az Országház vadásztermét díszítette.

Gyermek, ki ide belépsz, légy büszke és boldog!

 

Svéda István iskolaigazgató kifejezte meggyőződését, hogy a befektetett munka és pénz többszörösen megtérül majd. Becsei Miklós református lelkész a Teremtő áldását kérte az iskolában, és természetesen a teremben folyó munkára, az oda belépők életére. Sarkadi Rebeka 7. osztályos tanuló egy Reményik verssel köszöntötte az ünneplő vendégeket.

A mélyen Istenhívő történelemtanár a munkával, szervezéssel tele napokat életének egyik legszebb időszakaként tartja számon, és nagy izgalommal, szeretettel várja kis tanítványait az új terembe.

Milyen jó, hogy erre a „mindig a föld felett járó”, állandóan reménykedő, maga mellett csodálatos házastársat, családot tudó, lokálpatrióta érzelmű, a világgal békességben, elégedettségben, kollégáival kölcsönös tiszteletben élő, a tanítványait tiszta szívvel szerető pedagógusra nem kell irigykednem, mert az én magam vagyok:

 

Pénzes Ottó,

 

aki külön köszönettel tartozik iskolája vezetőinek, Svéda István igazgató úrnak, Oláh András és Paládiné Fábián Andrea igazgató-helyetteseknek, fiának Pénzes Bencének, aki állandó munkatársa, Buzogány Béla színművész igazgató úrnak és a Szentpétery Zsigmond Színház munkatársainak Szabó Lászlónak, Fekete Róbertnek, Bartha Krisztiánnak, valamint Torma Sándornak, Tüzes Andrásnak, Balogh Ferencnek, Király Mihálynak, Érsek Imrének, Lábas Tibornak, Huszti Juditnak, Kovács Zsoltnak, Vastag Andreának, Oláhné Borzován Editnek, Várudvari Lászlónak, Nagy Bélának, Konczné Jeszenszki Évának, Filepné Fábián Anikónak, minden kedves kollégájának, Pesti László tankerületi igazgató úrnak, Torma Tamásnak, Mátészalka Város Alpolgármesterének, a Mátészalka Televízió munkatársainak…

A terem bemutatása

Arcképcsarnok 3A Nagy TérképTörténelem lépcsőArcképcsarnok 1